Emblémom programovej časti projektu sú aj štyri košické osobnosti

18.01.2013 Košice

Košice 18. januára (TASR) – Programová časť projektu Európske hlavné mesto kultúry (EHMK) Košice 2013 sa opiera o prezentáciu štyroch osobností, ktoré sú nejakým spôsobom prepojené s mestom Košice a ktoré sa k tomuto mestu aj vždy hlásili.

„Chceli sme predstaviť osobnosti, ktoré reprezentujú toto mesto v oblasti literatúry, vizuálneho umenia, filmu a architektúry,“ objasnil umelecký riaditeľ EHMK Vladimír Beskid.

Nie je preto žiadnym prekvapením, že prvým emblémom Košíc a EHMK sa stal košický rodák Sándor Márai. Vlastným menom Sándor Grosschmid je vlastne zabudnutým košickým spisovateľom. V poslednom čase, aj vďaka projektu EHMK, boli jeho diela nanovo objavené. Sándor Márai je jedna z najvýznamnejších postáv európskej literatúry 20. storočia. V roku 1990, rok po svojej smrti, dostal najvyššie maďarské umelecké vyznamenanie – Kossuthovu cenu. Košice hrajú v jeho dielach významnú úlohu a sú po ňom pomenované základná škola a gymnázium. V rámci otváracieho ceremoniálu bude po tomto košickom spisovateľovi pomenované aj jedno z námestí.

Ďalšou osobnosťou je košický rodák žijúci v Argentíne, vlastným menom Fernardo Falli, ktorý pôsobí pod umeleckým menom Gyula Kosice. V roku 2010 mu mesto Košice udelilo titul čestný občan. Bol jedným zo zakladateľov abstraktného nefiguratívneho umenia v Latinskej Amerike. Ako prvý na svete použil vodu a neón ako časť svojich umeleckých diel. Napriek vysokému veku stále tvorí vo svojom ateliéri v Buenos Aires, ktorý mu zároveň slúži ako múzeum celoživotnej tvorby.

Režisér, scenárista a kameraman Juraj Jakubisko síce pochádza z Kojšova, ale svoju mladosť spája s Košicami. Je členom Európskej filmovej akadémia a docentom na FAMU v Prahe. Vytvoril množstvo dnes už ikonických filmov.

Ľudovít Oelschläger je jedným z mnohých pozoruhodných architektov medzivojnového obdobia, ktorých meno takmer upadlo do zabudnutia. Ako autor množstva kvalitných architektonických diel v Košiciach, na východnom Slovensku, Ukrajine a Maďarsku si určite zaslúži pozornosť a ako hovorí Beskid, aj preto sa stal emblemickou osobnosťou projektu. V rámci otváracieho ceremoniálu sa uskutoční aj krst monografie o tomto architektovi.
 

Vyberte región